Opracowując menu zadbaliśmy o różnorodność. Dzięki temu dieta nie jest monotonna, a każdy dzień przynosi nowe i smaczne kompozycje. W naszym jadłospisie znajdziecie kolorowe zupy, ciekawe bukiety surówek, wyśmienite sałatki, aromatyczne kompoty i znakomite soki.
Menu
Turnus oczyszczająco-leczniczy
Odkryj tajemnice skutecznej diety oczyszczającej, rozsmakuj się w wyśmienitych posiłkach przygotowanych na bazie warzyw i owoców, poznaj rewelacyjny sposób na pozbycie się trujących toksyn z całego organizmu, znajdź receptę na szczupłą figurą, odzyskaj znakomite samopoczucie i ciesz się doskonałym zdrowiem. „Solanki” Uzdrowisko Inowrocław zaprasza na wyjątkowe turnusy oczyszczająco-lecznicze oparte na niezwykłej diecie warzywno-owocowej. Zacznij z nami przygodę ze zdrowym odżywianiem. Przekonasz się, że była to dobra decyzja.
Dlaczego warto oczyszczać organizm?
Stosowanie diety warzywno-owocowej powoduje usuwanie toksyn i zbędnego tłuszczu. Wpływa na zmniejszenie bólu w stawach, ustabilizowanie poziomu cukru we krwi, zwiększenie odporności, poprawę wyglądu skóry, utratę wagi i ogólną poprawę samopoczucia oraz podwyższenie samooceny. Zwiększa się również wydolność psychofizyczna organizmu. Poprawia ulega też pamięć. Korzyści płynące z diety są więc ogromne.
Kto powinien skorzystać z diety?
A kto powinien wprowadzić dietę warzywno-owocową w życie? Niemal każdy! Wskazań do jej zastosowania jest bardzo dużo:
- rewitalizacja organizmu u osób zdrowych;
- osłabiona odporność: infekcje bakteryjne, wirusowe, grzybicze, alergie, astma, nietolerancje pokarmowe, migrena, gościec reumatoidalny, zapalenie tarczycy, zapalenie wątroby, choroby skóry takie jak łuszczyca, trądzik, sucha skóra, egzema;
- schorzenia neurologiczne: padaczka, udary niedokrwienne mózgu, pobudzenie, nerwica, stwardnienie rozsiane, choroba Parkinsona;
- choroby endokrynologiczne: zaburzenia miesiączkowania, klimakteryczne, niedoczynność tarczycy, guzki tarczycy, torbiele jajników;
- zaburzenia metaboliczne: nadciśnienie, otyłość, cukrzyca typu II, choroba wieńcowa, zarośnięte by-passy, zakrzepica, obrzęki;
- choroby zwyrodnieniowe stawów, paradontozy, zaćma, żylaki, wrzody żołądka, polipy.
W trosce o zdrowie każdego z Pacjentów informujemy, iż niektóre osoby z diety korzystać nie powinny. Przeciwwskazaniami są:
- stosowanie leków hamujących układ immunologiczny, czyli leki sterydowe i cytostatyki;
- niedoczynność nadnerczy posterydowa lub autoagresyjna (choroba Adisona);
- krańcowa niewydolność narządów;
- choroba nowotworowa w stadium zaawansowania;
- stany związane ze wzmożonym metabolizmem, jak nadczynność tarczycy;
- ciąża, okres karmienia piersią;
- małe dzieci i dziewczęta w okresie dojrzewania;
- po transplantacji narządów;
- ciężkie depresje;
- przyjmowanie leków przeciwkrzepliwych (Sintrom, Acenocumarol, Warfin)
- cukrzyca typu I.
Każdy turnus oczyszczająco leczniczy z dietą obejmuje 14 noclegów.



W ramach 2-tygodniowego pobytu z dietą oferujemy:
- zakwaterowanie w Willi "Ostoja" przy al. Sienkiewicza 49,
- odpowiednio zbilansowane wyżywienie pod kontrolą dietetyka,
- konsultację lekarską
- konsultacje dietetyczne
- opiekę medyczną w przypadku nagłych zachorowań
- pomiary składu masy ciała i ciśnienia
- 10 x poranną gimnastykę oddechowo-rozciągającą
- 12 x aktywne zajęcia na świeżym powietrzu Nordic Walking
- 10 x gimnastykę "Zdrowy kręgosłup"
- 6 x terapię relaksacyjną
- 5 x gimnastykę w basenie solankowym
- 6 x wejście do strefy relaksu (grota solna, jacuzzi, sauna)
- edukację prozdrowotną z dietetykiem i psychologiem
- warsztaty kulinarne
- 15% rabatu na usługi w Gabinecie Kosmetycznym w cenie jednostkowej powyżej 100 zł
- wstęp na ogólnodostępne imprezy kulturalne i rozrywkowe organizowane przez "Solanki" Uzdrowisko Inowrocław Sp. z o.o.

Turnusy oczyszczająco-lecznicze z dietą bez noclegów
Z myślą o mieszkańcach Inowrocławia i okolic oferujemy także możliwość skorzystania z turnusu z posiłkami opartymi na diecie oczyszczającej. Cena wynosi 75 zł za jeden dzień (cena obejmuje wyżywienie dietetyczne).
Przygotuj się do turnusu z dietą oczyszczającą
Na tydzień przed wprowadzeniem diety warzywno-owocowej zaleca się ograniczyć spożycie: mięs, produktów nabiałowych, cukru, przetworów zawierających białą mąkę, czarnej herbaty i kawy oraz alkoholi. Sprawdź, co jeszcze warto wiedzieć przed przyjazdem na turnus.
Przykładowe menu podczas turnusu